Maak videoadvertenties die je merk promoten en inspireren tot actie.

Effectieve videomarketing kan je helpen je merkbekendheid te vergroten en razendsnel producten te verkopen. Lees hoe je advertenties maakt die impact hebben en je doelgroep aanspreken.

Adobe Premiere Pro-sequentievenster geprojecteerd op een model met zonnebril

Inleiding tot videoadvertenties.

Videoadvertenties zijn korte videoclips, meestal van minder dan een minuut, die op tv, social media en websites worden getoond. "Het doel van een videoadvertentie is iets te verkopen of uitleg te geven over een service of product. Het draait allemaal om aandacht, interesse, verlangen en actie", aldus creative director David Murdico.

 

Reclames tijdens voetbalwedstrijden – bijvoorbeeld voor bier of borrelnootjes – kent iedereen, maar met de opkomst van digitale marketing is een videoadvertentie vaak veel meer dan 30 seconden op tv. En video's kunnen op allerlei manieren een bijdrage leveren aan je advertentiestrategie.

 

Marketeer Kelly Woessner: "Ik zie videoadvertenties als zeer smakelijke, hapklare voorbeelden van het beste dat een bedrijf, product of merk te bieden heeft". Geen twee video's zijn gelijk en hoe jouw video eruit ziet, wordt bepaald door je merk, je doelen en je doelgroep. 

Collage van modellen die kleding tonen

Verschillende soorten videoadvertenties.

Er is niet één uniforme oplossing als het gaat om campagnes met videoadvertenties. "Het plaatsen van een videoadvertentie kost geld. Je kunt een tv-advertentie maken en er niets mee doen of je kunt een netwerk betalen om de advertentie te laten zien. En daar gaat meestal veel van het geld naartoe: het laten zien van de advertentie", zegt Murdico.

 

Bedenk voordat je een videoadvertentie maakt, waar je deze wilt laten zien en welke stijl het beste past bij je merk of product.

 

Traditionele tv-spots.

Of het nu voor de kabel of een digitaal platform is: de standaard tv-reclame is een bekende en iconische advertentievorm.

 

Tv-spotjes kennen geen simpel koopproces. Ze proberen meestal de merkbekendheid te vergroten door extra opvallend, interessant of pakkend te zijn.

Twee lachende mensen die lekker relaxed op de bank tv kijken

Digitale advertenties.

Elke dag worden online meer dan vijf miljard video's bekeken. En via YouTube-advertenties en Google Ads kan jouw content hiervan deel uitmaken en zichtbaar zijn voor potentiële klanten. Met pre-roll advertenties zien kijkers je video voordat de content die ze hebben geselecteerd, wordt getoond. Bij YouTube-video's die langer zijn dan acht minuten, kunnen creators mid-roll advertenties inschakelen – in-stream advertenties genaamd op platforms als Facebook – die gedurende de content verschijnen.

 

Met display-advertenties en retargeting kun je je advertenties op meerdere websites laten zien. Zo bereik je ook kijkers die al eerder hebben gereageerd op je advertenties. Deze voortdurende exposure stimuleert de merkbekendheid en -herkenning.

Iemand die buiten zittend op de grond een video op haar mobiele telefoon bekijkt

Social-media-marketing.

Een andere belangrijke component van videomarketing is social-mediacontent. Advertenties op Instagram, Facebook, LinkedIn en TikTok bieden een geweldige kans om een product te promoten of volgers te krijgen.

 

"Ik ben een grote fan van met name Instagram, omdat het zo visueel is. En persoonlijk merk ik dat ik mij op Instagram erg gemakkelijk laat verleiden om dingen te kopen. Maar vergeet niet dat verschillende mensen verschillende platforms gebruiken", zegt Woessner.

 

Onthoud dat elk social platform zijn eigen videospecificaties, beeldverhouding en contentvereisten heeft. Een verticale video op TikTok en een horizontale Facebook-videoadvertentie kunnen dezelfde content of boodschap gebruiken, maar je moet ze waarschijnlijk op verschillende manieren opnemen en bewerken.

Iemand die met een DSLR-camera op statief een videoadvertentie opneemt voor haar bedrijf

Murdico: "Maak influencers onderdeel van je marketingstrategie als jouw doelgroep door hen wordt beïnvloed of als je product bij bepaalde influencers op Facebook of Instagram weerklank vindt".

 

Influencers kunnen je ook helpen native video's (content die binnen een social-media-app wordt gemaakt) te creëren die je product promoten en tegelijkertijd authentiek en spontaan overkomen.

 

Hoe maak je een videoadvertentie?

1. Onderzoek je doelgroep.

Voordat je een online videoadvertentie kunt maken, moet je informatie verzamelen.

 

"Een merk heeft altijd een bepaalde doelgroep. Dus een van de taken van de marketeer is onderzoek verrichten. En als je onderzoekt wie de bestaande fans zijn, kun je ook achterhalen wie de andere fans kunnen zijn. Wie kun je nog meer binnenhalen die mogelijk nog niet tot de fans behoren?", aldus Woessner.

 

Verzamel gegevens over wie je doelgroep is, wat het voor mensen zijn, waar ze waarde aan hechten en welke advertenties ze interessant vinden.

 

2. Bepaal de merkstem.

Zodra je de doelgroep begrijpt, is het tijd om het merk te begrijpen. "Een van de eerste vragen die ik stel is: 'Wat is je merkstem?' Je wilt niet te maf of te gek overkomen, maar ook niet te saai en serieus. Reclame voor een merk als Mercedes is heel anders dan voor Axe-deodorant. Elk merk krijgt gewoon zijn eigen vibe", aldus Murdico. 

Collage van een model, kledingaccessoires en kleding op een rek

Bedenk wat de toon is die het merk afgeeft en welke visuals het al gebruikt. Het soort product dat je op de markt wilt brengen bepaalt in grote mate de merkstem. Als het een fitnessproduct is, is de merkstem waarschijnlijk vrolijk, positief en vol energie. Als het om een financiële service gaat, is de stem serieuzer en meer informatief.

 

3. Bedenk een concept voor je advertentiecampagne.

Nu wordt het tijd om creatief te worden, te brainstormen over ideeën en unieke manieren te vinden om de waarde van je product te tonen. Dit is ook het moment waarop je vaststelt wat je met de videoadvertentie wilt bereiken. 

 

"Waar gaat de klant uiteindelijk voor? Is dat bekendheid? Willen ze een specifiek product verkopen? Wat willen we dat de kijker hiervoor doet?" zegt Murdico.

 

Afhankelijk van je doelgroep kun je een verhaal vertellen, humor gebruiken, ervaringen delen of mensen laten zien hoe het product werkt. Wat je ook besluit, je doelgroep moet de connectie met jouw merk in de onderbuik voelen. "Niet elk merk en niet elk product is universeel voor iedereen aantrekkelijk. Marketing draait voor een groot deel om empathie en heel veel fantasie", aldus Woessner.

 

Neem de tijd om een beeld van dingen te schetsen, laat je geest dwalen en werk samen met anderen. De beste ideeën hebben soms tijd nodig, dus neem die tijd in je brainstormsessies.

 

Bedenk hoe elke videoadvertentie in relatie staat tot de volledige campagne of contentmarketingstrategie. Controleer regelmatig of je ideeën nog zijn afgestemd op het merk. "Vervolgens kun je uit al je ideeën er één uitpikken die levensvatbaar lijkt", aldus Murdico. "Uiteindelijk kom je tot twee of drie algemene concepten, die je vervolgens aan de klant laat zien."

 

4. Plan je advertentie, neem hem op en bewerk hem.

Als je een concept of idee hebt gekozen voor de advertentie, is het tijd om de opname te gaan plannen. Zorg voor een definitief script, maak een shotlist en bedenk wat voor soort beelden je wilt vastleggen, inclusief B-roll – aanvullende sfeerbeelden. Zorg voor flexibele beelden als je de advertentie op meerdere platforms wilt gebruiken. Wat je liggend opneemt, moet misschien ook werken voor een verticale clip op Instagram Verhalen.

 

Zorg op de dag van de shoot voor een solide plan en een schema van alles wat er moet gebeuren. Maak opnamen vanuit zo veel mogelijk hoeken en zorg voor allerlei soorten beelden als je iemand interviewt of gebruik maakt van acteurs. Hoe meer beelden je vastlegt, hoe meer je hebt om mee te werken. 

Het Adobe Premiere Pro-sequentievenster geprojecteerd op een poserend model

Gebruik Adobe Premiere Pro om vervolgens alle beelden te combineren tot een fraai geheel. Onthoud dat je de beelden altijd op verschillende manieren kunt bewerken voor verschillende advertenties.

 

"We schrijven meestal geen andere scripts voor video's van een andere lengte. We duiken gewoon in de postproductie en zeggen "OK, deze 60 seconden moeten 15 seconden worden'. Dus knip je er alles uit wat niet essentieel is", aldus Murdico.

 

5. Verspreid je advertentie.

Zodra de video is gemaakt, kun je je campagne starten. Hoeveel mensen je video zien is afhankelijk van je reclamebudget en de advertentiekosten van elk platform. Bij een tv-advertentie bepaalt je budget op welk tijdstip je videoadvertentie wordt vertoond. Op digitale platforms zijn het de advertentiekosten die bepalen hoeveel mensen je advertentie op de verschillende kanalen zien.

 

Als je op social media "een video voor een specifiek product maakt, zorg dan dat deze een link bevat naar een plek waar het product kan worden gekocht". Woessner: "Hoe eenvoudiger je het maakt voor geïnteresseerden in het product of het merk, hoe beter". Dit is met name waar als het om een grote advertentiecampagne gaat. Zorg ervoor dat je een landingspagina of website op maat hebt met meer informatie voor je publiek.

 

6. Volg de prestaties.

Monitor je advertentiecampagne na de lancering. De beste manier om betere video's te maken is om de prestaties van je oude creaties te evalueren. Bekijk hoeveel mensen je advertentie hebben gezien. Bekijk vervolgens het conversiepercentage (hoeveel mensen je advertentie zagen vergeleken met het aantal mensen dat erop heeft geklikt of het product heeft gekocht) om de effectiviteit van de advertentie te beoordelen. Hiermee kun je het succes bij latere advertenties herhalen of verbeteren.

 

Als je advertenties aantrekkelijk en leuk zijn, is de kans groter dat je publiek ervan geniet en dat zie je terug in de statistieken. En soms ontstaan de beste advertenties uit samenwerking. "Kunst en het leven zijn gebaseerd op samenwerking", zeg Woessner. "We worden beter in wat we doen door van onze fouten en successen te leren, maar ook door samen te werken."

Bijdragers

Doe meer met Adobe Premiere Pro.

Maak vrijwel overal prachtige video's – voor film, tv en web.

Mogelijk heb je ook interesse in…

Iemand die zichzelf filmt met een DSLR-camera op een selfie-statief

Aan de slag met vloggen.

Ontdek hoe je met vloggen aan de slag gaat en publiek trekt.

Telefooncamera waarmee video wordt opgenomen van twee mensen die gitaar spelen

Een YouTube-kanaal starten.

Val op en boek succes met je video's met deze tips.

Twee mensen die achter in een groene SUV liggen

Een YouTube-video maken.

Maak betere video's door best practices te leren van professionele videografen en contentmakers.

Gebruik de histogramtool in een fotobewerkingsprogramma.

Maak je foto's scherper en zorg voor de juiste belichtingstijd door de histogramtool te gebruiken.

Leer hoe je histogrammen gebruikt om ruis te verminderen en de details in je foto's te versterken.

Koop Adobe Premiere Pro

Maak onberispelijke producties met de toonaangevende videobewerkingssoftware.

7 dagen gratis, daarna 26,43 € per maand.