Vertel het filmverhaal met beelden van de A-rol.

De A-rol is het belangrijkste deel van alle films. Of je nu een storyline wilt ondersteunen of dramatische spanning wilt creëren: ontdek technieken voor de A-rol om je filmvaardigheden uit te breiden.

Een productiecrew die twee acteurs filmen die buiten op een vensterbank zitten

Wat is de A-rol?

De A-rol omvat alle soorten beeldmateriaal waarop de belangrijkste plotacties, sprekende personages of geïnterviewde personen staan. A-rol-opnamen zijn de belangrijkste opnamen of hoofdopnamen.

 

De A-rol is al het materiaal dat niet op de B-rol staat. De B-rol bevat het ondersteunende of aanvullende beeldmateriaal, dat ook wel de "lapshot" wordt genoemd. "In de wereld van scripts bevat de A-rol het hoofdmateriaal dat je filmt. Het zijn je belangrijkste acteurs, de dialoog en de plot", legt filmregisseur Jay Holben uit. "Het materiaal van de B-rol is het bijkomstige materiaal dat daaraan wordt toegevoegd."

 

Je weet dat het A-rol-materiaal is omdat het invloed op de verhaallijn zou hebben als je het uit de video zou halen.

Buiten dansende mensen op een feestje

Soorten opnamen voor de A-rol.

Bij videoproductie zijn er diverse soorten opnamen die voor de A-rol worden gebruikt. Er zijn ook bepaalde visuele aspecten die de keuzes voor een shot beïnvloeden. "Met een heel wijd afstandsshot zou het kunnen lijken of een personage zich eenzaam en op afstand bevindt, of gewoon van andere personen gescheiden is, terwijl een shot van heel dichtbij erg intiem kan zijn en de kijker de wereld van het personage laat betreden", merkt Holben op.

 

Dit is een kort overzicht van enkele opnamen die voor films worden gebruikt:

 

  • Extreme Wide Shot (EWS):
    Bij dit type laat je je onderwerp afstandelijk of onbekend overkomen; je kunt dit type shot gebruiken om de locatie of isolatie te benadrukken.
  • Long Shot (LS) of Wide Shot (WS):
    Bij dit type shot blijft je onderwerp volledig in beeld terwijl de uitgestrekte omgeving zichtbaar is, wat elk groots moment een cinematischer karakter geeft.
  • Full Shot (FS):
    Dit is een goede keuze wanneer je meerdere personages in één shot wilt krijgen.
  • Medium shot (MS):
    Bij een medium shot wordt je onderwerp benadrukt terwijl de omgeving zichtbaar blijft.
  • Close-up shot (CU):
    Bij deze shots wordt het onderwerp van dichtbij in beeld gebracht om de emotie en reactie van het onderwerp te tonen. Dit maakt dit shot perfect voor momenten die naar een climax toe leiden.

Deze verschillende soorten shots kunnen het algehele verhaal ondersteunen. Enkele andere shot-soorten zijn dolly-shots, cutaway-shots en zelfs drone-shots. Het hangt helemaal van de scènes af. Filmmakers laten over het algemeen eerst alle algemene opnamen maken die ze nodig hebben. Later, tijdens de bewerking, maken ze een selectie van die shots of besluiten ze of ze nog aanvullende opnamen nodig hebben.

Een productiecrew die een camera op een statief opzet voor een video

Tips voor het maken van opnamen voor de A-rol.

Houd tijdens het hele videoproductieproces de volgende dingen in gedachten:

 

Bepaal wie de beslissingen neemt.

Meestal nemen de regisseur en de DP (Director of Photography) het script door en stellen ze de shotlist of het storyboard voor het script op. Bepaal van tevoren wie die beslissingen neemt om het proces soepeler te laten verlopen. Neem ook een shotlist naar de set of locatie mee.

 

Sommige mensen wachten totdat ze de scène met de acteurs op de set zien voordat ze bepalen welke soorten shots het beste zijn. Uiteindelijk is het zo dat hoe meer je kunt plannen, des te minder tijd je zult verspillen. Deze productiefase kan duur zijn. Een goede shotlist vermeldt niet alleen elk detail dat de crew op de A-rol moet vastleggen, maar biedt ook een leidraad voor het maken van de opnamen voor de B-rol, om de kosten zo laag mogelijk te houden.

 

Inspiratie opdoen.

Of het nu om een speelfilm of korte film gaat, koppel een idee aan bezieling. "Ik probeer mijn ideeën te koppelen aan iets uit het echte leven. Dan weet ik dat er een goed verhaal in zit. Het is een goede, artistieke manier om iets uit te dragen en mensen een standpunt te laten voelen", aldus filmregisseur Jhosimar Vasquez. Het voornaamste is bedenken wat je wilt dat mensen voelen. Essentiële A-rol-opnamen zijn cruciaal om deze emoties op te wekken.

 

Werk doelbewust.

Werk doelbewust wanneer je de opnamen voor je A-rol selecteert. Establishing shots (of overzichtsshots) helpen de kijker zich aan te passen aan een andere locatie, terwijl een extreme close-up tijdens een dialoog de kijker laat weten dat het een belangrijke rol binnen het verhaal speelt. Als je niet goed weet welk type shot je moet gebruiken, plaats jezelf dan in de schoenen van het personage om te bepalen wat goed zou voelen.

 

Het is altijd goed om te veel opnamen te hebben. Dat geeft je tijdens de postproductie meer materiaal om mee te werken, wat belangrijk is, omdat je scènes niet altijd opnieuw kunt filmen. Zorg er gewoon voor dat je de opnamen gebruikt die bijdragen aan het verhaal.

 

Denk aan je publiek.

Of je nu een lange of korte film maakt, er zijn diverse zaken die je in overweging moet nemen. De duur en het genre zijn van belang als je er zeker van wilt zijn dat de film op festivals werkt. Bedenk voor wie het werk is bedoeld en waarom je de film wilt maken.

 

"Zelfs bij speelfilms hebben we het allemaal over ons publiek, en ook korte films hebben een publiek. Wie probeer je te bereiken?" zegt filmregisseur Helen Alexis Yonov. Het gaat erom dat je het script realistisch maakt, zodat het kijkers met uiteenlopende gezichtspunten aanspreekt.

 

Boei het publiek.

Bij korte films of welke andere soort film dan ook, kan het lijken alsof er altijd een verhaal moet zijn. Maar als je iets als een ultrakorte film wilt doen, kun je je best buiten de begaande paden begeven. Bedenk waarom iemand een korte film of video of een kort interview zou willen zien. "Je moet nagaan of je hiermee mensen geïnteresseerd krijgt in wat je doet", zegt Yonov. "Zoek iets dat jou als filmmaker aanspreekt – dat is echt heel belangrijk."

Iemand op een productieset die naar een voorvertoning van een video kijkt

Afbeelding van Helen Alexis Yonov

Breng je opnamen tot leven.

Nu je al het ruwe beeldmateriaal hebt, is het tijd om er boeiende content van te maken. Je kunt allereerst de algemene bewerkingsfilosofieën en praktische tips voor videobewerking doornemen. Importeer dan je materiaal van de A-rol en de B-rol in Adobe Premiere Pro om er één naadloze, pakkende video van te maken. Je kunt zelfs audio bewerken en een commentaarstem of muziek aan je video toevoegen.

 

Zodra je klaar bent met de bewerking, kun je met Adobe After Effects eenvoudig bewegende beelden en populaire videoeffecten toevoegen aan je A-rol-opnamen. Experimenteer met uiteenlopende technieken om je video naar een hoger niveau te tillen.

Bijdragers

Doe meer met Adobe Premiere Pro.

Maak vrijwel overal prachtige video's – voor film, tv en web.

Mogelijk heb je ook interesse in…

Foto van een paar hoge hakken in een fotobewerkingsprogramma

Tips van experts voor productfotografie.

Leer hoe je je producten perfect presenteert en krijg tips voor het maken van prachtige productfoto's.

Gebruik de histogramtool in een fotobewerkingsprogramma.

Maak je foto's scherper en zorg voor de juiste belichtingstijd door de histogramtool te gebruiken.

Leer hoe je histogrammen gebruikt om ruis te verminderen en de details in je foto's te versterken.

Videomonitor voor een camera

Videoproductie.

Ontdek hoe je een video of film maakt, van het eerste concept tot en met de laatste montage.

Vrouw die met haar kat op een bank zit en een boek leest.

Aan de slag met storyboards.
Bekijk hoe je met deze artistieke vertelkunst ideeën op grote én kleine schermen brengt.

Koop Adobe Premiere Pro

Maak onberispelijke producties met de toonaangevende videobewerkingssoftware.

7 dagen gratis, daarna 26,43 € per maand.