NAAR SECTIE

Stel je scène samen

Licht: het echte bewegende doel

Een opmerking over lenzen en locaties

Tips voor beginnende landschapsfotografen.

Ontdek hoe je natuurlijke scènes samenstelt – net als de professionals. Dit zijn enkele van hun beste tips:

  • Kies je focuspunt
  • Voeg een paar voorgrondlagen toe om diepte te creëren
  • Profiteer van leidende en andere sterke lijnen
  • Zorg dat je er bent als het licht het beste is
  • Haast je niet: stop zo nu en dan en bekijk je opnamen
Voor een goede landschapsfoto moet je tenminste evenveel aandacht aan de compositie besteden als voor een stilleven, alleen moet je zelf bewegen in plaats van je onderwerp te verplaatsen. Je kunt de elementen in je foto op allerlei manieren ordenen voor het effect dat je wilt bereiken. Het is belangrijk dat je daar ter plekke de tijd voor neemt. En je moet voorbereid zijn om in je onderwerp rond te lopen.

Tip 1: Stel je scène samen.

Stel dat je voor een prachtig uitzicht staat en daar een foto van hebt gemaakt, maar dat je niets van die grootsheid op je scherm terugziet. Wat is er misgegaan? Het eerste wat je moet doen is je compositie controleren. Het landschap bevindt zich rondom jou, maar je moet je foto nog wel goed inkaderen.

Landscape image of lush hillsides in the tropics
Landscape photograph of a lighthouse at the end of an old road

Naba Zabih, een huwelijksfotograaf die vaak met dramatische landschappen werkt, zegt dat landschapsfotografie “als een spel met vormen” is. Ze legt uit, “Je kunt bijvoorbeeld een evenwicht creëren: als een berg een driehoekige vorm heeft, kun je de compositie in evenwicht brengen met een ronde vorm ernaast. Het doet er niet toe hoe mooi een landschap is als je er niet methodisch naar kunt kijken om het te analyseren."

En je moet niet overhaasten. Jeff Carlson, een ervaren landschapsfotograaf, biedt het volgende advies: “Op een bepaalde manier is een landschap eenvoudig omdat er niet veel aan zal veranderen — de bomen zullen niet van de bergen verdwijnen. Je kunt daarom doelgerichter te werk gaan bij het inkaderen van je foto en het maken van je compositie.” Zijn tips: let op de grote vormen, de krachtige lijnen, en kies je aandachtspunt. Zabih vertelt beginnende landschapsfotografen: "Al is het een landschap, er is toch een onderwerp waarop je je moet richten. Als je een berg fotografeert, moet je je niet richten op een willekeurig stukje gras aan de linkerkant, want dan wordt dat het aandachtspunt.”

Dark, shadowed landscape shot of a distant mountain range

Een eenvoudige landschapsfotografietip is om een paar lagen op de voorgrond op te nemen in je foto, zodat je een aandachtspunt creëert en je foto interessant maakt. Samuel Nute, een fotograaf uit het noordwesten van de VS, geeft het volgende advies: "Als je een bergketen fotografeert, wil je diverse lagen met verschillende kleuren en contrasten hebben, zodat de foto meer diepte krijgt en levendiger wordt dan een vlakke afbeelding van de bergen." Kilen Murphy, een huwelijks- en landschapsfotograaf, stelt zichzelf vaak de vraag, “Is dit het beste wat ik kan doen in dit kader of is er misschien een element dat ik kan toevoegen om meer diepte te krijgen?” En als je een digitale camera gebruikt, is er geen enkele reden om niet af en toe te stoppen en je foto’s te controleren.

Er zijn allerlei manieren om die lagen toe te voegen. Carlson suggereert, “Misschien heeft het ‘s nachts geregend en ligt er een plas. Als je een laag standpunt dicht bij de plas kiest, krijg je een mooie weerspiegeling van de bergen. Er zijn veel mogelijkheden om met je camera een lager of een hoger standpunt in te nemen en een ander perspectief te gebruiken, ook al verandert er verder weinig aan de scène. Probeer een paar variaties en verken de mogelijkheden."

Ook kun je eventuele leidende lijnen benutten om de diepte en focus in je foto's te accentueren: Nute adviseert dingen zoals hekken en bomen langs rivieren te gebruiken om het oog van de kijker naar het brandpunt van de foto te leiden. Zoek deze lijnen door rondom je gezichtspunt te lopen. Ontdek of je bijvoorbeeld een hoger of lager standpunt kunt innemen, waarmee je meer kunt vastleggen van het tafereel dat je voor je ziet. Je kunt ook de regel van derden gebruiken om een gevoel van evenwicht te creëren.

Beautiful landscape photo of a pier reaching out to the horizon

Tip 2: Licht: het echte bewegende doel.

Wat wel beweegt wanneer je landschapsfoto's neemt, is het licht. Met het oog op het weer en de veranderende hoek van de zon, moet je zorgvuldig bepalen op welk tijdstip van de dag je aan de slag gaat en wat je wilt vastleggen. Er zijn allemaal nuttige apps die je kunnen helpen bij de planning, maar als je eenmaal ter plaatse bent, moet je kunnen werken met de atmosferische omstandigheden.

Carlson: "Het belangrijkste, beste advies voor landschapsfotografie – dat soms het moeilijkste te verwezenlijken is – is dat je er moet zijn wanneer het licht goed is. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar het kan betekenen dat je om vier uur 's morgens opstaat, naar je bestemming rijdt, alles in het donker klaar zet en wacht totdat de zon opkomt, omdat de zonsopkomst en -ondergang vaak het meest spectaculaire en interessante licht bieden.

"Als je landschappen fotografeert", voegt Carlson toe, "wil je niet alleen maar een foto met bijvoorbeeld wat bergen. Voor een geweldige foto, wil je weten wat voor weer het wordt en wat het zonlicht gaat doen. De uren rondom zonsopkomst en -ondergang worden het gouden uur genoemd, omdat de zon niet recht naar beneden schijnt maar zich juist boven de horizon bevindt. Als er hoge wolken zijn, worden deze van onder verlicht en krijg je allerlei prachtige kleuren, zoals paarse, oranje en rode strepen. Dat maakt een landschapsfoto echt af. Op het midden van de dag kun je zeker een mooie foto maken, maar als je een geweldig landschap fotografeert, moet je voor een epische scène gaan."

Sunlit landscape image of a forest valley leading to distant mountains
Use landscape photography techniques to take photos of subjects on a distant hilltop
Amazing landscape shot of the sun rising over the high desert

Een opmerking over lenzen en locaties.

Derek Boyd, een fotograaf uit Portland, heeft een paar aanwijzingen voor de beste lenzen voor landschapsfotografie. Hij zegt, “De meeste fotografen zouden amateurs adviseren om te beginnen met 35 mm of 50 mm. Voor fotografen die landschapsfoto’s willen maken is 35 mm een uitstekende keuze.” Om specifieker te zijn, vervolgt hij, “Je hebt groothoeklenzen, alles van 30 mm en minder is groothoek.” Met deze lenzen kun je een omvangrijke scène haarscherp vastleggen, maar bij sommige opnamen van dichterbij kan er vervorming optreden. Boyd: "Als je met een groothoeklens heel dicht bij iemand bent, ziet het hoofd er echt groot uit en alles in de achtergrond heel klein. Dan krijg je bijna dat visoogeffect. Groothoeklenzen stellen je nauwelijks of helemaal niet in staat om met geringe scherptediepte te fotograferen.” Maar Carlson vervolgt dat je ondanks deze beperkingen een groothoeklens nodig hebt als je grote, epische scènes wilt vastleggen. "Met een lens van 18 mm of 12 mm, misschien zelfs 8 mm", zegt hij, "past er gewoon meer in je kader."

Mountains tower over a coastal village in this landscape photo

Als je landschapsfoto's maakt, kan het handig zijn wat extra uitrusting mee te nemen. Carlson adviseert een statief, zodat je kunt spelen met sluitertijden, lange belichtingen kunt maken of een kleiner diafragma kunt gebruiken. Hij vervolgt, “Je wilt dat je scène haarscherp en duidelijk is — je wilt dat die bergen op kilometers afstand in focus zijn. Dus je hebt iets nodig dat je camera stabiel houdt.” Wat je mee kunt nemen als je op pad gaat, zijn een paar extra lenzen, een statief en spullen om jou (en je apparatuur – bijvoorbeeld een goede cameratas) te beschermen tegen de weersomstandigheden.

Tot slot moet je bedenken waar je naartoe gaat en waar je precies foto's wilt gaan maken. Nute adviseert fotografen om de gebaande paden te verlaten. Hoe? Blijf alert en wees voorbereid. Hij neemt zijn camera altijd mee wanneer hij gaat wandelen. “Er zijn natuurlijk een paar objectief goede landschapslocaties over de hele wereld waar iedereen naartoe gaat”, zegt hij, “maar daar moet je een uniek perspectief van een populair gezichtspunt of een populaire bestemming vinden — zodat je er je eigen draai aan geeft. Je wilt je eigen stijl vinden. Je moet experimenteren en die unieke foto maken die anderen nog niet hebben ontdekt.”

De wereld is groot. Neem je camera gewoon mee, kijk goed en ontdek wat je kunt creëren op geweldige locaties.


Bijdragers

Naba Zabih, Jeff Carlson, Kilen Murphy, Samuel Nute, Derek Boyd
---

https://main--cc--adobecom.hlx.page/cc-shared/fragments/seo-articles/do-more-lightroom-color-blade