Een inleidende gids over design thinking.
Ontdek wat design thinking inhoudt en hoe je dit effectieve probleemoplossingsproces uitvoert om nieuwe producten te maken die zijn toegesneden op menselijke behoeften.
Bij design thinking wordt de gebruiker centraal gesteld in het creatieve proces.
Design thinking is een proces voor creatieve probleemoplossing. “Het is een denkwijze en manier om te creëren waarbij de gebruiker centraal wordt gesteld”, vertelt ervaringsontwerper Meg Dryer. “Het is een mensgerichte benadering voor het ontwikkelen van producten, diensten en ervaringen.” Iedereen kan een design thinker zijn, niet alleen grafisch ontwerpers of productontwerpers. Dit is een methode om geweldige ontwerpen voor fysieke en digitale producten te maken en nieuwe oplossingen te ontwikkelen voor allerlei beroepen.
“Samengevat bestaat het proces voor design thinking uit werkelijk diepgaand inzicht in mensen en hun behoeften, analyseren welke problemen je gaat oplossen, bepalen welke concepten je ontwerpt om vervolgens herhaaldelijk prototypes te maken en te testen terwijl je echte gebruikersfeedback krijgt”, zegt Dryer.
Goede ontwerpen zijn gebaseerd op empathie met andere mensen.
Design thinking begint met een uitgebreide verkenning van de doelgroep voor het product en de mogelijke behoeften van deze doelgroep. Er bestaat een heel onderzoeksgebied voor menselijke factoren om inzicht te krijgen in interactie tussen mensen en systemen, zodat er vervolgens intuïtieve websites en apps kunnen worden ontworpen.
Sara Berndt, student Human Factors Engineering, legt uit: “We voeren diepgaand gebruikersonderzoek uit zoals ‘Welke kleuren kunnen mensen onderscheiden? Waar moeten zaken zoals foutberichten of waarschuwingen worden geplaatst zodat mensen ze kunnen zien? Hoeveel waarschuwingen moeten worden getoond voordat je de volgende stap zet? Op welke belangrijke stappen moet je je richten?’”
Het designthinkingproces met vijf fasen.
Ongeacht wat je maakt, zijn de vijf stappen van een geslaagd ontwerpproces inleven, definiëren, een idee vormen, prototyperen en testen. Dit gerespecteerde model voor design thinking met vijf fasen is ontwikkeld door het internationale ontwerpbedrijf IDEO en wordt onderwezen door het Hasso-Plattner Institute of Design van Stanford University.
1. Leef je in: bestudeer de waarden van je gebruikers.
De eerste stap voordat je begint met ontwerpen is je doelgroep leren kennen en een lijst met hun behoeften en waarden opstellen. “Het is heel belangrijk om een goede lijst met gebruikersbehoeften te hebben. Je moet veel tijd besteden aan het samenstellen van deze lijst”, zegt Berndt. “Uiteindelijk kun je deze lijst niet alleen gebruiken voor toekomstige wijzigingen maar ook voor overleg met je team. Als iemand een nieuwe functie suggereert, kun je de lijst met gebruikersbehoeften bekijken en antwoorden, ‘Nou, het lijkt er niet op dat onze gebruikers dat erg belangrijk zullen vinden.’ Inzicht in je gebruikers is echt het fundament voor alles.”
Het kan verleidelijk zijn om eenvoudig te vertrouwen op data, maar het is cruciaal om de gebruikerservaring in detail te bestuderen. “Data kan aangeven wat er gebeurt”, zegt Dryer, “maar kan niet aangeven waarom. Kwalitatief, etnografisch onderzoek is absoluut essentieel. Want daarmee ontdek je hoe je gebruikers er echt over denken en wat voor rare workarounds ze gebruiken. Dat vind ik een van de leukste dingen om te ontdekken.”
Gebruik de volgende methoden om je gebruikers te bestuderen:
- Observeren: bekijk hoe gebruikers hun taken uitvoeren.
- Interacteren: interview gebruikers en interacteer met hen.
- Inleven: verplaats jezelf in hun situatie.
2. Definiëren: benoem het probleem dat je wilt oplossen.
Gebruik je bevindingen uit de inlevingsfase vervolgens in een reeks brainstormsessies waarin je team één belangrijk probleem identificeert dat het kan oplossen voor de gebruiker. Beschrijf ook het “gezichtspunt” van je team of de unieke manier waarop het probleem kan worden opgelost met je product. Je moet het probleem benaderen vanuit het perspectief van de gebruiker, niet het perspectief van je bedrijf.
Als je een website ontwerpt om allerlei aanbod voor kortetermijnhuur bijeen te brengen, ziet je probleembeschrijving er bijvoorbeeld zo uit: “Mensen willen online accommodaties voor kortetermijnhuur boeken maar worden overweldigd door het grote aantal websites met aanbod.”
3. Een idee vormen: bedenk creatieve oplossingen.
Schets een grote verscheidenheid aan innovatieve oplossingen voor je probleem. Houd een open geest tijdens deze fase en verwerp ideeën niet alvorens ze te prototyperen en te testen. Het genereren van ideeën kan allerlei vormen aannemen en er kunnen technieken worden toegepast waarbij kennis uit andere sectoren wordt gebruikt.
“Het is belangrijk om overal ideeën vandaan te halen”, vertelt Dryer. “Mijn collega’s hebben gewerkt aan een project dat met de spoedeisende hulp te maken had. Daarom gingen ze kijken hoe pitstopploegen van NASCAR-races werken. In beide gevallen gaat het om werken onder hoge druk en zeer intense situaties waarbij teamcoördinatie enorm belangrijk is.”
4. Prototyperen: snelle mislukkingen om snel te leren.
In de prototypefase moet je ontwerpteam eenvoudige, kosteneffectieve prototypen van diverse ideeën uit de ideevormingssessies maken. Je prototype hoeft niet mooi of duur te zijn. Het kan alles zijn van een reeks Post-it-notities tot een interactieve digitale mock-up van een app of een website, die is gemaakt met een programma zoals Adobe XD. En vrees niet wanneer gebruikers worden geconfronteerd met problemen. Een prototype is bedoeld om problemen op te sporen. Hoe sneller je prototype “mislukt”, des te sneller kun je een betere oplossing vinden.
5. Testen: ga terug naar de tekentafel.
De eindfase van het designthinkingproces is testen. Stel je prototypes beschikbaar aan groepen gebruikers. Bekijk hoe mensen je ontwerpen gebruiken en op welke punten ze tekortschieten. Met deze informatie die de klantervaring je biedt, kun je nieuwe prototypes maken.
“Maak je geen zorgen over het vinden van de juiste mensen”, zegt Dryer. “Je kunt wat leren van bijna iedereen met wie je praat. Met diepgaand etnografisch onderzoek heb ik vastgesteld dat je niet heel veel mensen hoeft te interviewen om patronen te zien.” Dryer benadrukt ook hoe belangrijk het is eigen medewerkers te hebben die je prototype reviewen om te controleren of het technisch haalbaar is en levensvatbaar is vanuit zakelijk oogpunt.
Je moet veel versies van prototypes itereren voordat je slaagt. Bij het testen kun je ook een betere probleembeschrijving ontdekken, zodat je extra input krijgt voor het vormen van ideeën. Wees heel flexibel in je denkwijze en deins er niet voor terug om helemaal opnieuw te beginnen.
Stel een succesvol designthinkingteam samen.
Je team is een van je belangrijkste hulpmiddelen voor design thinking. Dryer adviseert om een paar basisregels op te stellen, zodat je team goed kan samenwerken en optimaal kan presteren.
- Richt je op de gebruiker. “De eerste regel is dat we ons altijd richten op de consument”, zegt ze. “We stellen onszelf niet centraal.”
- Ga van het beste in anderen uit. “Het tweede belangrijke punt is dat je uitgaat van goede intenties en probeert anderen te begrijpen”, zegt ze.
- Bevorder het vertrouwen in creativiteit. De derde regel van Dryer is dat je bij design thinking open moet staan voor eenieders ideeën. “Iedereen is een ontwerper. Als je je bezighoudt met design thinking, is jouw inbreng even belangrijk als die van anderen. Iedereen kan creatief en innovatief zijn”, zegt ze.
Bied jezelf de beste ontwerptools.
Ontvang de beste ontwerptools voor elke fase van het proces met Adobe Creative Cloud. Ga van draadframes over op interactieve prototypes die je eenvoudig kunt delen met testdoelgroepen. Bekijk hoe je dat doet in deze stapsgewijze tutorial.
De tijd die je aan design thinking besteedt, verdien je op de lange termijn terug. “Het is de beste risicobeperkende strategie die er bestaat”, zegt Dryer. “Door het designthinkingproces te volgen ontdek je alles wat er mis is met je product of waarschijnlijk niet zal werken.” Duik vandaag nog in het proces en ontdek welke geweldige oplossingen je kunt creëren.
Bijdragers
Meg Dryer, Sara Berndt
Mogelijk heb je ook interesse in…
Ontdek hoe je pixelkunst maakt.
Verken de digitale kunstvorm die inspiratie ontleent aan games zoals Final Fantasy en Super Mario.
Lees meer over spatiëring en hoe je daarmee je typografie kunt verbeteren.
Wat is ASMR en hoe krijg je YouTube-volgers?
Miljoenen gebruiken ASMR om te ontspannen. Leer hoe je een video met een rustgevend en troostend effect maakt.
Wat is ISO?
Ontdek de rol die deze zuil van de belichtingsdriehoek binnen de fotografie speelt.
Creativity for all.
Fotografie. Video. Design. UX. 3D en AR. Creative Cloud heeft alles wat je nodig hebt om je creatieve ideeën te realiseren.