Leer hoe mkb'ers mooie, doeltreffende websites kunnen ontwerpen en optimaliseren.
Waarom je bedrijf een website nodig heeft.
Of je nu een winkel aan de hoofdstraat hebt, een persoonlijke hairstylist bent of digitale-marketingdiensten aanbiedt, je bedrijf heeft een website nodig. Tegenwoordig onderzoeken klanten al hun aankoopmogelijkheden op het internet via zoekmachines zoals Google. Wel 87% van de consumenten kijkt eerst online. En dit geldt niet alleen voor e-commerce. Het geldt ook voor klanten die hun aankopen het liefst in een fysieke winkel doen, maar eerst online informatie over hun voorgenomen aankopen opzoeken. Als je bedrijf tijdens hun online zoektocht niet zichtbaar is, bestaat de kans dat je nooit wordt gevonden.
Er zijn twee belangrijke categorieën bedrijfswebsites. Informatieve websites informeren je doelgroep over wie je bent, terwijl e-commerceplatforms je de mogelijkheid bieden om op het internet zaken te doen.
Informatieve website voor een klein bedrijf.
Een informatieve website laat de wereld zien wie je bent en wat je doet. Of het nu om een pakkende startpagina of een gebruiksvriendelijke zoekfunctie gaat, je website moet je klanten informeren over de producten of diensten die je aanbiedt, wat achtergrondinformatie over je bedrijf geven, én algemene informatie verstrekken, zoals antwoorden op veelgestelde vragen en manieren om contact op te nemen. Neem indien van toepassing een klantenondersteuningsgedeelte op waar gebruikers zelf problemen kunnen oplossen of iemand kunnen vinden om hen daarbij te helpen.
Je contactformulier kan een waardevol middel zijn om klantgegevens te verzamelen en om mensen zich te laten inschrijven voor een e-maillijst. Wanneer klanten contact met je opnemen, zorg er dan voor dat je hun gegevens vastlegt en in je algehele marketingstrategie opneemt.
Zelfs als je website geen e-commerce-element heeft, is het belangrijkste doel ervan nog steeds om klanten aan te trekken. Klanten moeten iets hebben dat hen ertoe beweegt om actie te ondernemen. Maak je aanbod duidelijk met een call-to-action. Neem getuigschriften of beoordelingen van tevreden klanten op. Alles moet zijn gericht op één eenvoudig doel: het voor de klant gemakkelijker maken om gebruik van je bedrijf te maken. Gebruiksgemak is conversiegemak.
E-commercemogelijkheden voor bedrijfswebsites.
E-commerce-websites hebben alles wat informatieve websites hebben, maar hebben daarnaast een online winkel via welke je je product op je website kunt verkopen. Door een e-commercewinkel te bouwen en te beheren, kan de omzet van een klein bedrijf enorm toenemen. Trouwe klanten kunnen overal wonen, en met een online winkel kan je bedrijf over de grenzen van je regio heen groeien.
E-commerce-winkels kunnen ook invloed hebben op klanten die jou in persoon bezoeken. Je website is niet alleen een middel om klanten in alle windstreken te bereiken: je website moet ook bruikbaar zijn voor de klant die voor je neus staat. Klanten zoeken in e-commerce-winkels terwijl ze op een fysieke locatie zijn om promoties te vinden, de voorraad te controleren of een beoordeling achter te laten.
Ontwerp en gebruikerservaring.
Bij het maken van een website kan het ontwerp een van de lastigste elementen zijn. Je hoeft echter geen professionele webontwerper te zijn of te weten hoe je programmacode moet schrijven om een website te maken. Applicaties zoals Adobe Express zijn speciaal ontwikkeld voor mensen zonder ontwerp- of programmeerachtergrond die snel en gemakkelijk een functionele website moeten kunnen maken met drag-and-drop-elementen. Een andere mogelijkheid is om een app zoals Adobe XD te gebruiken. Daarmee kun je in apps zoals Adobe Photoshop ontwerpelementen maken, die je vervolgens kunt gebruiken om gebruikersinterfaces, e-commerce-winkels en andere online klantervaringen te creëren.
Terwijl je merkidentiteit bepaalt hoe je je website moet ontwerpen, is het de bruikbaarheid voor de klant die bepalend moet zijn voor je algehele ontwerpfilosofie. Nu er meer mensen dan ooit vanaf hun mobieltje op het internet zoeken, is het zinvol om een gebruikersinterface te ontwerpen die allereerst op mobiel is gericht. Wanneer je je voorstelt dat iemand je website gebruikt, stel je je dan voor dat die persoon je primaire pagina's voor de eerste keer op zijn of haar telefoon bekijkt. Maak het daarom intuïtief en eenvoudig voor de gebruikers.
Geïntegreerde e-commerce
Bloombox is een Oekraïense cadeauwinkel die is gespecialiseerd in bloemenproducten. Hun website is echter niet slechts een etalage die aan een algemene e-commerce-website is gekoppeld. Hun e-commerce-elementen zijn geïntegreerd met de website als geheel, wat ervoor zorgt dat klanten tijdens hun hele bezoek aan de website een weldoordachte, merkgebonden ervaring krijgen.
Informatieve merkpositionering
Check the Label informeert consumenten over duurzaamheid en lifestyleproducten. Op hun website verstrekken ze informatie op een efficiënte, merkspecifieke manier die de aandacht van gebruikers trekt en die hen stimuleert om de artikelen te lezen en de verdere inhoud te verkennen. De website Check the Label maakt duidelijk wat ze te bieden hebben, waarom hun content relevant is, en verleidt de gebruiker om er dieper in te duiken.
Een domeinnaam registreren.
Je domeinnaam moet net als je bedrijfsnaam gemakkelijk te onthouden zijn en je merkidentiteit uitdragen. Gebruiksgemak telt bij een domeinnaam. Gebruik indien mogelijk je bedrijfsnaam als de domeinnaam, zodat klanten alleen maar hoeven te onthouden wie je bent, niet wie je bent en wat je website is. Gebruik liever geen cijfers, omdat klanten dan bijvoorbeeld niet weten of "acht" het cijfer 8 of het woord acht is als ze "acht" horen, en vermijd ook koppeltekens en streepjes. Streepjes in domeinnamen hebben geen negatieve invloed op je rangschikking in zoekmachines, maar maken het voor mensen wel lastiger om je URL te onthouden.
De letters aan het eind van een domeinnaam (zoals .nl, .com en .net) worden een "TLD" (top level domain) genoemd. Ze vertellen je gebruikers wat voor soort bedrijf je hebt of waar je bent gevestigd. De meeste commerciële websites in de Verenigde Staten gebruiken .com, maar er zijn ook andere TLD's beschikbaar, zoals .net en .biz. Als je in de Verenigde Staten zit, kun je je domeinnaam het beste laten volgen door .com, omdat dat is waar de meeste potentiële klanten standaard van uitgaan. De meeste domeinnamen in de Verenigde Staten zijn .com-websites, dus stem je domeinnaam af op de verwachtingen van klanten.
Het is ook mogelijk om verschillende domeinnamen op te kopen en naar je website te laten doorsturen. Als er domeinnamen zijn die op die van jou lijken en door niemand worden gebruikt, kun je ze opkopen en gebruikers die een van die namen intypen, naar je website laten doorsturen.
Zorg ervoor dat je website vindbaar is met SEO.
Zorg ervoor dat klanten je website kunnen vinden door je website leesbaar te maken voor Google en andere zoekmachines. Bij zoekmachine-optimalisatie (search engine optimization, "SEO") gaat het erom dat je bepaalde zoekwoorden op je website of in je content opneemt die de aandacht van een zoekmachine trekken.
SEO-teksten hebben de reputatie robotachtig te klinken. Je kunt zoekwoorden echter op een authentieke en natuurlijke manier in titels, in de eerste alinea van artikelen of in koppelingstekst verwerken om geoptimaliseerde woorden in je website op te nemen. Dit zijn allemaal goede best practices voor SEO. Voorzie afbeeldingen en video's van een bijschrift en alt-tekst om de resultaten van de website ook voor op afbeeldingen gebaseerde zoekopdrachten te verbeteren. Je kunt hoogwaardige afbeeldingen en video's laten opvallen met apps zoals Adobe Photoshop en Premiere Rush, die beschikbaar zijn via het lidmaatschap Adobe Creative Cloud/Alle apps.
Een van de beste manieren om voor doeltreffende SEO te zorgen, is om echt informatieve content aan te leveren die je klanten zullen vertrouwen. Bedenk welke vragen je klanten kunnen hebben en beantwoord die naar beste kunnen.
Contentelementen zoals blogs kunnen de SEO verbeteren. Als je potentiële klanten op zoek zijn naar iets specifieks, schrijf dan een blog over dat onderwerp. Wees consistent als je besluit om te gaan bloggen. Maak een contentstrategie voor wat je wilt publiceren en wanneer. Zoekmachines geven meer prioriteit aan nieuwe content dan aan oude content, dus bloggen is nooit iets eenmaligs. Je moet het blijven doen. Een contentmanagementsysteem is essentieel voor iedere blogger, en webhostingplatforms zoals WordPress hebben vaak plug-ins waarmee je SEO-zoekwoorden in je werk kunt opnemen.
Je online aanwezigheid uitbreiden.
Een eigen website is slechts een deel van een bredere onlinemarketingstrategie. Voor de online communicatie met klanten moet je je ook op social media richten, een robuuste e-mailmarketingstrategie hanteren en producten op andere e-commerceplatforms beschikbaar maken. Een website versterkt, legt contact en verbindt je aanwezigheid in al die online ruimten.
Andere onderwerpen die interessant voor je kunnen zijn…
Vind creatieve manieren om je bedrijf te laten groeien.
KLANTVERHALEN
Kijk hoe Adobe-klanten geweldige ervaringen creëren met Creative Cloud voor teams.
BEST PRACTICES
Bekijk de nieuwste richtlijnen voor effectieve ontwerpen, marketing en meer.
TUTORIALS
Til je creativiteit naar een hoger niveau met stapsgewijze tutorials.
Kies je Creative Cloud voor teams-lidmaatschap.
Alle lidmaatschappen zijn inclusief de Admin Console voor eenvoudig licentiebeheer, 24/7 technische ondersteuning, plaatsing van een onbeperkt aantal vacatures op Adobe Talent en 1 TB opslagruimte.
Eén app
Eén creatieve Adobe-app, zoals Photoshop, Illustrator, lnDesign, of Acrobat Pro.*
MEESTE WAARDE
All Apps
Krijg 20+ creatieve Adobe-apps, waaronder Photoshop, Illustrator, InDesign, Adobe Express, XD en meer.
Bel 0800 80 982 of vraag een adviesgesprek aan
Vragen? Chat met ons.
Koop je voor een grote organisatie? Lees dan meer over Creative Cloud voor ondernemingen
* Bij Acrobat Pro, Lightroom en InCopy als losse app is 100 GB aan opslagruimte inbegrepen.