Maak een diapresentatie waarmee je je ideeën toont, de aandacht van je doelgroep vasthoudt en zelfs enig vermaak biedt.
Vergeet niet dat je een verhaal vertelt.
Of je nu een verkooppresentatie houdt, een webinar verzorgt of gewoon je ideeën met je team deelt, houd altijd in je achterhoofd dat mensen verhalend zijn ingesteld. Neurowetenschappers hebben ontdekt dat naar een verhaal luisteren alle hersengebieden kan activeren en zelfs kan leiden tot gedragsveranderingen. Als je een presentatie geeft, kun je je voordeel doen met deze menselijke eigenaardigheid. Door een verhaal met een begin, midden en einde te delen, kun je je publiek aan je binden en emoties bij hen oproepen. Als je verkoopcijfers aan potentiële investeerders laat zien, is het effectiever om je presentatie in de vorm van een boeiend verhaal te gieten. Door een diapresentatie met belangrijke data te maken, kun je de hoogtepunten van een taai rapport bij je werknemers laten binnenkomen. Welke informatie je ook wilt overbrengen, voordat je gaat nadenken over specifieke presentatiedia’s, moet je jezelf eerst afvragen welk verhaal je wilt vertellen. Wie is je publiek en hoe wil je dat ze reageren?
Een professionele presentatie in drie bedrijven.
Presenteer je verhaal als een klassiek toneelstuk in drie bedrijven met je publiek in de rol van de held. Wat willen ze? Welke obstakels moeten ze overwinnen om hun doel te bereiken? Begin met het eerste obstakel, en bouw de spanning een beetje op voordat je de oplossing geeft. Je kunt een kleiner verhaal over het obstakel vertellen, dat je in het grotere verhaal kunt inbedden. Vervolgens ga je naar het volgende obstakel en doe je hetzelfde.
In het tweede bedrijf presenteer je de oplossing voor het probleem. Wat is de oplossing en hoe werkt die? Hoe kan de oplossing je helden helpen hun doel te bereiken?
In het laatste bedrijf vertel je de ontknoping van je verhaal en geef je je publiek wat het nodig heeft. Hun probleem is opgelost met behulp van je oplossing of product. Misschien is er zelfs nog een toegift in de vorm van een onverwacht probleem dat ook meteen is opgelost. Wanneer je de details van deze basisstructuur hebt ingevuld, kun je dia’s gaan maken.
Breng je ontwerpprincipes in de praktijk.
Het diaontwerp is cruciaal voor elke presentatie, ongeacht de presentatiesoftware die je gebruikt. Door visuele verhalende elementen in je presentatie te verweven, houd je zelfs de aandacht vast van mensen die je presentatie op een laptop volgen. Daarvoor volg je deze eenvoudige regels:
Houd vast aan een visueel thema.
Een consistente uitstraling – met consistente typografie en een basiskleurenschema – zorgt dat je publiek zijn aandacht bij de inhoud van je dia’s houdt.
Houd het eenvoudig.
Plemp je dia’s niet vol met diagrammen, tabellen of moeilijk leesbare opsommingen. Zorg dat elke dia voldoende witruimte bevat, zodat de belangrijke informatie beter opvalt.
Vind de juiste tools voor elke taak.
Cirkeldiagrammen zijn ideaal om percentages te presenteren. Verticale staafdiagrammen zijn geschikter om veranderingen in de loop der tijd weer te geven dan horizontale staafdiagrammen, die weer het meest geschikt zijn om hoeveelheden te vergelijken. Een lijndiagram is de beste keuze om trends visueel weer te geven. Je kunt ook een infographic creëren om data voor je publiek te visualiseren of om een kleiner verhaal binnen je grotere verhaal te vertellen.
Voeg video of audio toe.
Mensen gaan rechtop zitten en letten beter op als je statische dia’s verlevendigt met video en audio. Gebruik beweging en geluid om de aandacht op je belangrijkste punten te vestigen.
Laat je ontwerpelementen schitteren met Adobe InDesign.
Om een effectieve en onderhoudende presentatie te maken zonder alles helemaal zelf te ontwerpen, kies je een van de vele presentatiesjablonen in Adobe Stock en open je deze in InDesign. Vervolgens importeer je je merklogo en andere marketingassets om je presentatie een consistente uitstraling te geven.
Wanneer je het gewenste visuele thema en kleurenpalet hebt gekozen, kun je verrassende elementen toevoegen om je werk nog meer te laten opvallen, zoals hoogwaardige Adobe Stock-foto’s, illustraties of zelfs filmfragmenten. In InDesign kun je in twee eenvoudige stappen je werk exporteren en bekijken, zodat je elke dia door de ogen van je publiek kunt zien.
Volg deze stappen om een presentatie helemaal zelf te ontwerpen:
1. Bepaal de juiste paginagrootte.
Klik op Bestand in het hoofdmenu van InDesign en kies vervolgens Nieuw document. Er verschijnt een dialoogvenster. Als je niet weet welke afmetingen je moet gebruiken, stel je de paginabreedte in op 12 inch en de paginahoogte op 9 inch. Klik op Maken. Er verschijnt een lege pagina.
2. Kies de achtergrond.
Houd het eenvoudig, maar zoek een opvallende achtergrondafbeelding die goed werkt met tekstoverlays. De titel van de dia’s kan ook onderdeel van de achtergrond worden.
3. Maak alineastijlen.
Ook je tekst moet je zo eenvoudig mogelijk houden. Kies niet meer dan drie tekststijlen om te zorgen dat de lettertypen voor de titels, de gewone tekst en de voetnoten consistent zijn in de hele presentatie. Als je alineastijlen maakt, kun je ook het lettertype en de lettergrootte met één muisklik wijzigen, waardoor je op de lange termijn tijd bespaart.
4. Stel stramienpagina’s in.
Met stramienpagina’s kun je de ontwerpworkflow voor je dia’s stroomlijnen, zodat je kunt zorgen dat je presentatie goed in elkaar zit en er professioneel uitziet. Je kunt verschillende dia’s maken: een dia met drie kolommen, een dia met een grote achtergrondafbeelding als overgangsdia, een dia met een citaat van een klant, enzovoort. Voeg afbeeldings- en tekstkaders aan de stramienpagina’s toe, zodat je je content later kunt invoegen zonder dat je over de lay-out hoeft na te denken.
5. Voeg afbeeldingen en tekst toe.
Als je de stramienpagina’s hebt gemaakt, kun je eenvoudig Photoshop-bestanden (.PSD), PDF’s, Illustrator-bestanden (.AI), JPEG’s, PNG’s of GIF’s naar de afbeeldingskaders slepen. Om tekst toe te voegen, kopieer en plak je tekstbestanden, of selecteer je de teksttool in de werkbalk en typ je rechtstreeks in het tekstkader.
6. Voeg paginanummers toe.
Met paginanummers houden jij en je publiek het overzicht bij documenten waarin de volgorde van de pagina’s belangrijk is. Om paginanummers in te voegen, selecteer je Tekst in het hoofdmenu en kies je vervolgens Speciaal teken invoegen > Markeringen > Huidig paginanummer. De dia’s worden automatisch genummerd in InDesign.
7. Zet de puntjes op de i.
Van films en geluidsfragmenten tot hyperlinks, kruisverwijzingen en paginaovergangen, je beschikt over talloze interactieve opties om je verhaal zo overtuigend mogelijk over te brengen.
8. Exporteer je diapresentatie.
Als je presentatie klaar is, kun je deze exporteren naar een indeling die geschikt is voor projectie of distributie. Wanneer je de presentatie exporteert als Adobe PDF (interactief), kun je interactieve content rechtstreeks in de presentatie afspelen of aanklikken.
Om de presentatie te exporteren, klik je op Bestand in het hoofdmenu en kies je vervolgens Exporteren. Selecteer Adobe PDF (interactief) in het vervolgkeuzemenu Structuur en klik op Opslaan.
Door gebruik te maken van InDesign en Adobe Stock als onderdeel van een Creative Cloud for teams-lidmaatschap, kun je je presentatie precies de gewenste uitstraling geven. Zo maak je een diapresentatie die informatief, onderhoudend en misschien zelfs inspirerend is.
Andere onderwerpen die interessant voor je kunnen zijn…
Vind creatieve manieren om je bedrijf te laten groeien.
KLANTVERHALEN
Kijk hoe Adobe-klanten geweldige ervaringen creëren met Creative Cloud voor teams.
BEST PRACTICES
Bekijk de nieuwste richtlijnen voor effectieve ontwerpen, marketing en meer.
TUTORIALS
Til je creativiteit naar een hoger niveau met stapsgewijze tutorials.
Ontdek apps waarmee je boeiende presentaties kunt ontwerpen.
Kies je Creative Cloud voor teams-lidmaatschap.
Alle lidmaatschappen zijn inclusief de Admin Console voor eenvoudig licentiebeheer, 24/7 technische ondersteuning, plaatsing van een onbeperkt aantal vacatures op Adobe Talent en 1 TB opslagruimte.
Eén app
Eén creatieve Adobe-app, zoals Photoshop, Illustrator, lnDesign, of Acrobat Pro.*
MEESTE WAARDE
All Apps
Krijg 20+ creatieve Adobe-apps, waaronder Photoshop, Illustrator, InDesign, Adobe Express, XD en meer.
Bel 0800 80 982 of vraag een adviesgesprek aan
Vragen? Chat met ons.
Koop je voor een grote organisatie? Lees dan meer over Creative Cloud voor ondernemingen
* Bij Acrobat Pro, Lightroom en InCopy als losse app is 100 GB aan opslagruimte inbegrepen.