CREATIVE CLOUD VOOR TEAMS
5 tips voor een betere samenwerking met contentmakers.
Dit kunnen andere leden van je marketingteam, interne contentmakers, freelancers of externe bureaus zijn. Maar wie je teamleden ook zijn, het is onwaarschijnlijk dat één iemand verantwoordelijk is voor de marketingstrategie, de messaging en de contentaanlevering.
Voor een succesvolle campagne die de juiste impact heeft, moet iedereen op een goede manier samenwerken. Doeltreffende samenwerking is de sleutel tot optimale prestaties.
Hier lees je vijf manieren om een soepele, efficiënte samenwerking met contentmakers te waarborgen én tips voor hoe Creative Cloud voor teams je daarbij kan helpen.
1.
Wees duidelijk over wat je wilt.
Of het nu ontwerpers, tekstschrijvers of videografen zijn, je contentmakers kunnen niet je gedachten lezen. Hoe duidelijker je instructies, des te soepeler de samenwerking zal zijn, en hoe meer kans jullie allemaal hebben om alles meteen goed – of met minimale aanpassingen – te doen.
Zorg ervoor dat je in je instructies aangeeft wie je doelgroep is en wat je precies wilt bereiken. Duidelijke aanwijzingen over de toon, de messaging en het uiterlijk van het beeldmateriaal is ook belangrijk. Het kan heel handig zijn om voorbeelden te geven als je iets specifieks in gedachten hebt.
Maak een moodboard in Behance om inspiratie op te doen, te ordenen en te delen. Moodboards zijn handig om referentiemateriaal en inspiratie voor projecten te verzamelen, en om contentmakers te laten zien wat voor look je voor ogen hebt.
2.
Geef hun meteen aan het begin alles wat ze nodig hebben.
Als je regels, merkspecifieke richtlijnen of instructies voor de toon hebt die je contentmakers moeten volgen, verstrek die dan meteen aan het begin. Als je Creative Cloud voor teams gebruikt, kun je via Creative Cloud Libraries iedereen toegang geven tot de juiste lettertypen, afbeeldingen, logo’s en kleurenpaletten.
Door gemeenschappelijke assets, zoals illustraties, kleuren en tekenstijlen, te delen in een teambibliotheek, kun je eenvoudiger samenwerken en consistentie tussen projecten waarborgen. Je kunt assets ook in desktop- en mobiele projecten hergebruiken zonder dat je bang hoeft te zijn dat je de verkeerde versie pakt. Bovendien kun je trefwoorden of visuele zoekopdrachten gebruiken om met één klik afbeeldingen uit Adobe Stock in je bibliotheken op te slaan.
3.
Stroomlijn je feedback.
Tenzij feedback zorgvuldig wordt beheerd, kunnen er fouten insluipen en kan de planning de mist ingaan. Verzamel en bekijk feedback op één plek voordat je die aan de contentmakers doorgeeft. Zo voorkom je verwarring. Het is praktischer om één visueel referentiedocument te hebben waar iedereen aan kan werken, zoals een geannoteerde PDF, dan een reeks e-mails met aanpassingen.
Afdrukken, annoteren en scannen is verleden tijd. Met Adobe Acrobat kun je op elk apparaat en overal vandaan PDF's doornemen en van opmerkingen voorzien. Je kunt zelfs bijhouden wie je documenten heeft geopend en bekeken, en de review vereenvoudigen door al je feedback op één plek te verzamelen en te beheren.
Dit maakt het voor iedereen gemakkelijker, vooral voor de contentmakers, die dan zeker weten dat ze de opmerkingen en suggesties van alle reviewers hebben gekregen.
4.
Geef bruikbare feedback.
Wanneer je wordt gevraagd om iets te beoordelen, is dat soms best lastig. Goede feedback is concreet. ‘Laat het opvallen’ of zelfs ‘ik vind het niet leuk’ zijn niet concreet genoeg. Probeer aan te geven met welk element je moeite hebt. Is het de toon van de tekst of de juistheid van een feit? Gaat het om het kleurevenwicht? De lay-out? De stijl van een afbeelding?
Je feedback moet zijn gebaseerd op de doelstellingen die je in je instructies hebt vermeld. Het werk dat je contentmakers hebben geleverd, moet dan ook altijd worden beoordeeld aan de hand van deze doelstellingen; het gaat niet om wat je zelf leuk vindt.
Benoem in je feedback het probleem en niet de oplossing. Probeer niet zelf een oplossing aan te dragen. Leg gewoon precies uit wat niet werkt en waarom. Op die manier kunnen je contentmakers zelf de juiste oplossing vinden en geef je hun vertrouwen in hun competenties.
5.
Houd al het materiaal consistent wanneer je het in Microsoft Office maakt.
Als je Creative Cloud voor teams gebruikt, hebben je contentmakers toegang tot Creative Cloud Libraries, ook wanneer ze in Microsoft Office werken. Met de Adobe Creative Cloud Add-in voor Word en PowerPoint heb je vanuit Microsoft Word en PowerPoint de beschikking over de belangrijkste ontwerpassets voor je merk.
Dit maakt het veel eenvoudiger om al het materiaal consistent te houden, omdat contentmakers de ontwerpen en het beeldmateriaal van je merk in allerlei presentaties, rapporten, brochures, marketingmateriaal en socialmediaberichten kunnen gebruiken.
En als laatste…
Pas de bovenstaande ideeën toe om ervoor te zorgen dat ieder lid van je team zich van zijn beste kant kan laten zien, en je zult de contentcreatie naar een hoger niveau tillen.
Kies je Creative Cloud voor teams-lidmaatschap.
Alle lidmaatschappen zijn inclusief de Admin Console voor eenvoudig licentiebeheer, 24/7 technische ondersteuning, plaatsing van een onbeperkt aantal vacatures op Adobe Talent en 1 TB opslagruimte.
Eén app
Eén creatieve Adobe-app, zoals Photoshop, Illustrator, lnDesign, of Acrobat Pro.*
MEESTE WAARDE
All Apps
Krijg 20+ creatieve Adobe-apps, waaronder Photoshop, Illustrator, InDesign, Adobe Express, XD en meer.
Bel 0800 80 982 of vraag een adviesgesprek aan
Vragen? Chat met ons.
Koop je voor een grote organisatie? Lees dan meer over Creative Cloud voor ondernemingen
* Bij Acrobat Pro, Lightroom en InCopy als losse app is 100 GB aan opslagruimte inbegrepen.