CREATIVE CLOUD VOOR TEAMS
De 6 stappen voor
creatieve efficiëntie.
Ongetwijfeld creëert jouw organisatie al heel wat buzz op alle kanalen, dankzij actuele, in het oog springende content die precies doet wat die moet doen. Maar kun je het nog beter doen?
Als marketeer ken je maar al te goed de waarde van content die je maakt, publiceert en deelt om de bekendheid van jouw merk te vergroten.
Hebben jouw teams er moeite mee om nieuwe ideeën te lanceren die elke keer weer doel treffen? Slagen jullie erin een korte doorlooptijd van concept tot campagne te realiseren? Of lijkt het eeuwen te duren voordat er nieuwe content is gecreëerd, via eindeloze bijeenkomsten en talloze feedbackrondes?
We helpen je graag met 6 eenvoudige stappen waarmee je een efficiënter proces creëert voor het ontwikkelen van content, en een aantal tips voor het gebruik van Creative Cloud voor teams.
Stap 1
Evalueer het bestaande proces.
Hoe je er ook naar kijkt: als je content maakt, heb je een contentontwikkelproces. Maar de vraag is: is het proces opgeschreven en is het het resultaat van een bewust besluit of is het gewoon vanzelf ontstaan?
Als je wilt nagaan wat jullie proces is (en of het wordt gevolgd), bekijk je een aantal recente contentitems en schrijf je op welke mensen erbij betrokken zijn geweest en welke stappen zijn doorlopen voordat de content werd gepubliceerd. Met deze informatie kun je aan de slag.
Het kan natuurlijk ook zijn dat de resultaten voor elk contentitem zeer verschillend zijn. Dan hebben jullie mogelijk meerdere processen.
Stap 2
Breng eventuele knelpunten en onnodige stappen in kaart.
Er bestaan geen goede of foute contentprocessen: alles hangt af van de behoeften van je organisatie. Maar tijdens de analyse van jullie proces ontdek je misschien dat er stappen zijn die op het verkeerde moment of helemaal niet worden uitgevoerd of die vertragend werken.
Het kan zijn dat dingen lang blijven liggen in de ontwerpfase of dat bepaalde stappen nodeloos worden herhaald. Is het bijvoorbeeld echt nodig om concepten direct te proeflezen als dat ook vlak voor publicatie gebeurt? Of je ontdekt dat jijzelf een knelpunt bent en dat je beter iemand anders kunt vragen om feedback te geven.
Stap 3
Vraag minder mensen om feedback.
Feedback vergt altijd veel tijd en kan het creëren van content erg ingewikkeld of zelfs onmogelijk maken. Iedereen in je organisatie is druk met zijn eigen werk en als ze dan ook nog feedback moeten geven op content, krijgt dit maar al te vaak de laagste prioriteit of wordt het niet eens op de takenlijst gezet.
Je doet er daarom goed aan zo weinig mogelijk mensen om hun mening of goedkeuring te vragen. Je kunt ook proberen om een voorlopige goedkeuring te krijgen voor voorgestelde content. Maak een 'moodboard' van soortgelijke afbeeldingen of verspreid een titel en een korte samenvatting van je artikel om iedereen een helder idee te geven over je plannen. Vraag op basis hiervan toestemming voordat je begint.
Mensen die het steeds te druk hebben om binnen de vereiste tijd content te beoordelen en te voorzien van feedback, kun je misschien vragen om deze taak te delegeren aan anderen die meer tijd hebben.
Stap 4
Zorg voor gestructureerde, niet verspreide feedback.
Een bekende valkuil is een verspreid proces met meerdere feedback- en goedkeuringsrondes, waarbij elke stakeholder de content doorstuurt naar een meer senior medewerker van een andere, hogere afdeling. Hoewel dit in sommige organisaties misschien onvermijdelijk is, leidt dit niet alleen vaak tot meerdere rondes met veranderingen, maar je loopt ook het risico dat verschillende mensen de content in verschillende richtingen sturen.
Verzamel waar mogelijk vroeg in de conceptfase alle feedback gelijktijdig. Als iedereen feedback geeft op een gedeelde PDF, kun je de opmerkingen snel verzamelen en heel eenvoudig punten detecteren waarover onenigheid bestaat.
En is het zo dat al je reviewers alles beoordelen, zonder specifieke aandachtspunten? Vraag hun liever om gestructureerde feedback. Wees helder over de input die je van iedere stakeholder wilt ontvangen. Vraag de productmanager bijvoorbeeld om de productgegevens te controleren en vraag het verkoopteam of de content hun klanten gaat aanspreken.
Stap 5
Houd de controle over de feedback met PDF's.
Niemand vindt het echt leuk om feedback te verzamelen en te combineren. Gelukkig kun je met Adobe Acrobat het hele proces stroomlijnen dankzij de gebruiksvriendelijke functies voor opmerkingen en notities. Het programma biedt je ook één plek om alles te managen – zonder dat je te maken krijgt met meerdere e-mailbijlagen of bestandsversies.
- Voeg je opmerkingen toe – geef je feedback op de PDF's aan met plaknotities, markeerstift, vormen en meer.
- Stuur bestanden ter review – verzamel en combineer opmerkingen van meerdere reviewers in één gedeelde online PDF op een desktop, mobiel apparaat of online.
- Snelle en eenvoudige deelname – reviewers kunnen heel eenvoudig vanuit elk apparaat opmerkingen toevoegen, via de mobiele Acrobat Reader-app of vanuit hun browser.
- Volg je project op de voet – ontvang direct een bericht wanneer reviewers bestanden openen of opmerkingen toevoegen. Verzend herinneringen, beantwoord vragen, pas deadlines aan of sluit workflows.
Stap 6
Geef het maken van content een vliegende start met stockafbeeldingen
en sjablonen.
Je hebt inmiddels een contentontwikkelproces geïmplementeerd, gestroomlijnd en geperfectioneerd. Het enige wat je nu nog moet doen is ideeën aanleveren voor de content. Maar maak je niet druk - je hoeft nooit meer helemaal met een lege pagina te beginnen.
Stockafbeeldingen en -video's geven je vaak geweldige, creatieve ideeën en zorgen ervoor dat je met een vliegende start je campagne en films ontwikkelt. En met het enorme assortiment sjablonen in Adobe Stock voor zaken als brochures, animaties en posts op social media kun je het creatieve proces stroomlijnen.
Start een nieuw project in Photoshop, Illustrator of InDesign met 'Bestand > Nieuw' en zoek een sjabloon in de grote verscheidenheid aan kwaliteitssjablonen die zijn gemaakt door professionele ontwerpers. Je keuze wordt vergemakkelijkt omdat er voor elk sjabloon een voorbeeld beschikbaar is.
En ten slotte…
Door kritisch te kijken naar je huidige contentontwikkelproces en een of meerdere van de vermelde stappen te implementeren, zorg je ervoor dat je team met succes sterke content voor social media kan leveren – snel, efficiënt en steeds van hoge kwaliteit.
Kies je Creative Cloud voor teams-lidmaatschap.
Alle lidmaatschappen zijn inclusief de Admin Console voor eenvoudig licentiebeheer, 24/7 technische ondersteuning, plaatsing van een onbeperkt aantal vacatures op Adobe Talent en 1 TB opslagruimte.
Eén app
Eén creatieve Adobe-app, zoals Photoshop, Illustrator, lnDesign, of Acrobat Pro.*
MEESTE WAARDE
All Apps
Krijg 20+ creatieve Adobe-apps, waaronder Photoshop, Illustrator, InDesign, Adobe Express, XD en meer.
Bel 0800 80 982 of vraag een adviesgesprek aan
Vragen? Chat met ons.
Koop je voor een grote organisatie? Lees dan meer over Creative Cloud voor ondernemingen
* Bij Acrobat Pro, Lightroom en InCopy als losse app is 100 GB aan opslagruimte inbegrepen.