Ontdek hoe een visuele identiteit de merkconsistentie vergroot en de workflow van je team efficiënter maakt.
Artwork door Supernova Design.
Een herkenbaar merk begint bij samenhangende visuele elementen.
Van je visitekaartje tot je webpagina, alle content die je voor je bedrijf creëert, is effectiever als je merkidentiteit erin wordt weerspiegeld. Door een uitgebreide merkkit samen te stellen, zorg je dat je marketing altijd aansluit op je merk, zodat je doelgroep gaandeweg steeds meer vertrouwd raakt met en vertrouwen krijgt in je merk. En als je de moeite neemt zo’n stijlgids voor je merk samen te stellen, stel je je team in staat op eenvoudige wijze schitterend creatief werk te maken dat maximaal effect sorteert.
Wat is een merkkit?
Een merkkit is de allesomvattende documentatie over wat je merk is en wat je merk niet is. In je merkkit wordt duidelijk aangegeven welke kleuren en lettertypen voor je merk moeten worden gebruikt en welke juist niet, welke lettertypen voor je tagline moeten worden gebruikt en welke verschillende ontwerpen moeten worden gebruikt voor seizoensgebonden campagnes en marketingactiviteiten die het hele jaar door lopen. Een merkkit is de informatiebron die je creatieve team moet raadplegen als ze visuele content gaan creëren. Als alle do’s en don’ts in een handige PDF zijn verzameld en de merkassets voor het ontwerpen van projecten zijn gedeeld, kan elk teamlid – of elke creatieve partner of freelancer – merkconsistent werk voor je bedrijf creëren.
Wat moet je merkkit bevatten?
De inhoud van merkkits varieert. Afhankelijk van het bedrijf kunnen merkkits uitgebreid of eenvoudig zijn, maar er zijn enkele belangrijke merkrichtlijnen die eigenlijk nooit mogen ontbreken, zoals:
Lettertypen en lettertypefamilies.
De manier waarop woorden worden weergegeven in het marketingmateriaal van je merk, is een belangrijk visueel signaal voor je klanten. Door de juiste typografie te kiezen en alles consistent te houden in al het materiaal voor je merk, kun je je content en klantcommunicatie nauw op elkaar afstemmen. Een lettertypefamilie is een specifieke letterstijl en de vette, cursieve en smalle varianten van een familie zijn allemaal verschillende lettertypen. Je kunt je eigen lettertypefamilie en de bijbehorende aangepaste lettertypen maken. Je kunt ook kiezen uit de vele opties die beschikbaar zijn in bibliotheken zoals Adobe Fonts. Door een keuze de maken en je creatieve team richtlijnen te geven, zorg je dat je materiaal een unieke uitstraling heeft, terwijl de merkconsistentie gewaarborgd blijft.
In je merkkit kun je voorbeelden geven van correct en incorrect gebruik van lettertypen en lettertypefamilies. Maak je gebruik van vette en cursieve lettertypen? Heeft je lettertype dunne of zware variaties? Is een van deze variaties verboden? En welke variant is correct voor een kop en welke voor gewone tekst? Door duidelijke richtlijnen voor tekst op te stellen, kan je creatieve team aan de slag gaan zonder dat jij je zorgen hoeft te maken dat tijdens de goedkeuringsfase een asset opduikt die niet merkconsistent is.
Logo’s en logobewerkingen.
Of het nu gaat om een logo of een woordmerk op basis van je bedrijfsnaam, het is belangrijk dat je basisregels opstelt zodat een ontwerper of creatieve partner weet hoe ze moeten worden gebruikt. De rode roos van Target is nooit paars en de appel van Apple ligt nooit op zijn kant – dat zou inconsistent zijn en daardoor afbreuk doen aan de vertrouwde merkervaring die deze bedrijven willen creëren.
In je merkkit kun je aangeven welke regels voor je logo gelden en wat nooit is toegestaan. Moet het logo altijd de kleur van je merk hebben? Wat zijn de regels wanneer het logo tegen een kleurrijke achtergrond of juist tegen een witte achtergrond wordt gebruikt? Zijn er andere variaties van het logo (een symbool en de bedrijfsnaam of alleen het symbool) en wat zijn de verschillen daartussen? Van digitale assets tot visitekaartjes, T-shirts en meer, ga na op welke manieren je logo wordt gebruikt en stel regels voor het gebruik op.
Illustratie: Tomás Salazar.
Kleurenpalet en kleurgebruik.
In je merkkit moeten je primaire merkkleuren worden vastgelegd, plus eventuele secundaire kleuren die je team en partners kunnen gebruiken. Kleurconsistentie is ongelooflijk belangrijk voor de merkherkenning. Als de kleuren van een asset niet overeenstemmen met je merkkleuren, kan dat – bewust of onbewust – voor verwarring zorgen bij je doelgroep. Net als bij je logo is het belangrijk dat je goed nadenkt over de manieren waarop je kleuren gaat gebruiken in je digitale en fysieke marketingmateriaal. Op basis daarvan ga je je merkkitregels opstellen. Je kunt die regels later altijd nog uitbreiden, maar het gaat erom te voorkomen dat bij de eerste conceptversie van creatieve assets alle kleuren moeten worden gecorrigeerd.
Illustratie: Tomás Salazar.
Een goede merkkit verdient zichzelf terug.
Merkkits zorgen voor meer efficiëntie binnen je bedrijf door creatieve workflows te stroomlijnen. Ze zorgen dat iedereen met dezelfde visuele taal werkt en bieden regels om te voorkomen dat assets afwijken van je merkstijl. Door de antwoorden al te geven voordat er vragen kunnen worden gesteld, wordt er minder tijd verspild en stel je je team in staat beter werk af te leveren.
In de buitenwereld zorgen merkkits voor consistentie, zodat de zichtbaarheid van je merk wordt vergroot. En door die merkconsistentie kun je je onderscheiden in een concurrerende markt. Onduidelijkheid is dodelijk. Naast de vele efficiëntievoordelen kan consistente merkpositionering zorgen voor een omzetstijging van wel 23 procent. Zelfs grote, gerenommeerde merken hebben hun omzetdoelstellingen met 28 procent overtroffen dankzij consistente branding.
Als je op zoek bent naar een technologische oplossing met alle tools die je nodig hebt om een merkkit te creëren, is Adobe Creative Cloud voor teams een goed keuze. Maak een logo in Adobe Illustrator, creëer assets voor webontwerpen en perfectioneer afbeeldingen in Photoshop, en breng alles samen in een prachtig grafisch ontwerp in InDesign. En met Creative Cloud Libraries kan je team brandingassets delen met verschillende apps en apparaten, waarbij alles gesynchroniseerd blijft.
Andere onderwerpen die interessant voor je kunnen zijn…
Vind creatieve manieren om je bedrijf te laten groeien.
KLANTVERHALEN
Kijk hoe Adobe-klanten geweldige ervaringen creëren met Creative Cloud voor teams.
BEST PRACTICES
Bekijk de nieuwste richtlijnen voor effectieve ontwerpen, marketing en meer.
TUTORIALS
Til je creativiteit naar een hoger niveau met stapsgewijze tutorials.
Ontdek apps waarmee je merkkits kunt creëren.
Kies je Creative Cloud voor teams-lidmaatschap.
Alle lidmaatschappen zijn inclusief de Admin Console voor eenvoudig licentiebeheer, 24/7 technische ondersteuning, plaatsing van een onbeperkt aantal vacatures op Adobe Talent en 1 TB opslagruimte.
Eén app
Eén creatieve Adobe-app, zoals Photoshop, Illustrator, lnDesign, of Acrobat Pro.*
MEESTE WAARDE
All Apps
Krijg 20+ creatieve Adobe-apps, waaronder Photoshop, Illustrator, InDesign, Adobe Express, XD en meer.
Bel 0800 80 982 of vraag een adviesgesprek aan
Vragen? Chat met ons.
Koop je voor een grote organisatie? Lees dan meer over Creative Cloud voor ondernemingen
* Bij Acrobat Pro, Lightroom en InCopy als losse app is 100 GB aan opslagruimte inbegrepen.