Een merkidentiteit voor al je marketingactiviteiten creëren.

Leer hoe je een unieke visuele identiteit opbouwt, die jouw bedrijf op een samenhangende manier vertegenwoordigt. 

Afbeeldingen van pagina’s met visuele richtlijnen voor een klein bedrijf

Artwork door Markaworks.

Wat is een merkidentiteit en waarom is deze belangrijk?

 

In de huidige markt waarin online retailers en fysieke winkels met elkaar wedijveren om klanten binnen te halen, is het belangrijk dat je bedrijf opvalt om een succesvol merk neer te zetten. Dat betekent dat merkidentiteit, de persoonlijkheid van je merk en de visuele taal waarin die persoonlijkheid wordt uitgedrukt, nu belangrijker is dan ooit tevoren. Een consistente merkpresentatie kan leiden tot een omzetstijging van 23 procent, dus alle berichten die je de wereld in stuurt, moeten harmonieus op elkaar aansluiten om de herkenbaarheid van je merk te vergroten. 

 

Of je nu een nieuw merk wilt neerzetten of een rebranding van je huidige bedrijf wilt realiseren, het is belangrijk dat je goed nadenkt over je merkrichtlijnen, zodat je merkimago consistent blijft in je drukwerk, op het web en op je mobiele kanalen. Je logo-ontwerp, het kleurenpalet en de lettertypen die worden gebruikt op je visitekaartjes, websites, verpakkingen en borden moeten op elkaar afgestemd zijn op alle contactpunten met je klanten. Hoe samenhangender en consistenter je merkidentiteit is, hoe duurzamer, herkenbaarder en lucratiever je merkimago zal zijn.

Afbeelding van een merkverpakking vóór een logo met een oog

Illustratie: My Name is Wendy.

Bepaal een duidelijke positie en een helder doel.

 

De eerste stap bij het ontwerpen van een sterke merkidentiteit is het definiëren van je belangrijkste doel en positie. Waarom bestaat je bedrijf? Bepaal samen met je team wat precies het doel van je bedrijf is en hoe je product of service zowel huidige als potentiële klanten een uniek voordeel biedt. Voer marktonderzoek uit om je doelgroep in kaart te brengen, zodat je weet wie er van de diensten van je bedrijf gebruik zal maken.
 

Dit zijn enkele belangrijke zaken die je moet uitkristalliseren bij het ontwikkelen van je merkstrategie:
 

  • Waardepropositie: waarom zouden klanten naar jouw bedrijf komen en niet naar een concurrent? Waarmee onderscheidt je bedrijf zich en welke unieke innovatie heb je te bieden?

  • Kernwaarden: welke waarden hanteert je bedrijf? Wat is het morele kompas waardoor je team zich laat sturen?

  • Merkstem: hoe praat je bedrijf met de wereld en hoe drukt het zich uit? Het kan nuttig zijn om je bedrijf te vergelijken met een persoonlijkheidstype.
     

 

Elementen van merkidentiteit: namen, taglines en logo’s.

 

Wat zegt een naam? Alles. De volgende stap bij het ontwikkelen van je identiteit is het creëren van een merknaam en tagline als je die nog niet hebt. Of je nu een nieuw bedrijf opzet of je bedrijfsnaam wijzigt, neem altijd ruim de tijd voor dit proces. Je merk moet binnen enkele seconden indruk maken, dus moeten belangrijke aspecten zoals de naam, het logo en de tagline – en de bijbehorende kleurkeuzen – er samen voor zorgen dat klanten een goed beeld van je bedrijf vormen.


Het kan nuttig zijn om met je team te brainstormen en woordassociaties te bedenken. Noteer je ideeën meteen. Kies iets dat kan worden gebruikt in een URL van een website en in social-media-accounts. Doorzoek het web om te achterhalen welke URL’s en social handles al bezet zijn. Bepaal of je merknaam moet verwijzen naar bepaalde aspecten van je merkidentiteit zoals je doelen, waardepropositie en merkwaarden. Eenennegentig procent van de klanten wil dat de merken die ze steunen authentiek zijn. Het is dus essentieel dat je weet wie je ben en waar je voor staat – en dat je dat laat zien in je merkidentiteit.

 

  • Merknaam: je merknaam moet blijven hangen, gemakkelijk te schrijven en te lezen zijn, en zo lang mogelijk meegaan.

  • Tagline: je tagline moet het eerste zijn waar mensen aan denken als ze de naam van je bedrijf horen. Welke korte, pakkende tekst bengt je waardepropositie over met je merkstem?

 

Ontwerp een logo waarin alles samenkomt.

Nadat het doel en de naam van je merk duidelijk zijn vastgesteld, ga je met je team aan de slag om je logo te ontwerpen en een iconische voorstelling van je merk te creëren. Creëer een logo dat eenvoudig maar toch uniek is en dat aansluit bij je merkidentiteit.

Notitieboekje naast een visitekaartje met de bedrukte zijde naar boven en een visitekaartje met de bedrukte zijde naar beneden

Het kleurenpalet en de lettertypen kiezen.
 

Kleurenpalet.

Het is belangrijk dat je de juiste merkkleur kiest en aan die kleur vasthoudt. Je hoeft geen expert op het gebied van kleurentheorieën te zijn om te bepalen met welke tinten je merkpersoonlijkheid het best naar voren komt. Kijk goed naar de merken in je branche. Probeer het juiste evenwicht te vinden tussen tinten die veel in je branche worden gebruikt een volledig uniek kleurenpalet. Experimenteer met verschillende nuances in Adobe Color, dat beschikbaar is in je browser of vanuit Adobe Illustrator.

Afbeeldingen van pagina’s met visuele richtlijnen voor een klein bedrijf

Artwork door Markaworks.

Klein bedrijfslogo

Lettertypen.

Aangepaste typografie of een zorgvuldig gekozen lettertype is een integraal onderdeel van de merkidentiteit. Bovendien kun je daarmee de puntjes op de i zetten bij je logo. Veel logo’s bestaan in feite alleen uit aangepaste typografie. Waar je merk ook wordt gebruikt, het is belangrijk dat het lettertype van je merk je klant of doelgroep aanspreekt. Je team moet minimaal twee lettertypen ter beschikking hebben: een lettertype voor de koppen en bijschriften en een ander lettertype voor gewone tekst.
 

  • Ontwerp je eigen aangepaste lettertype. Illustrator is een handige tool om handgetekende letters voor een logo te creëren. Je team kan nog een stapje verder gaan door een aangepast lettertype te ontwerpen dat jarenlang kan worden gebruikt.

  • Verken de uitgebreide Adobe Fonts-bibliotheek. Ontdek nieuwe lettertypen en voeg ze aan je toolbox toe vanuit de Adobe Fonts-bibliotheek, die beschikbaar is via Creative Cloud voor teams. Selecteer in Illustrator of Adobe InDesign de vervolgkeuzelijst onder Lettertypefamilie en kies Add Fonts from Adobe Fonts.
Schermafbeelding van een lijst met lettertypen en typografie naast verschillende logo’s

Assets opslaan en delen.

 

Wanneer je je merkidentiteit hebt gecreëerd, is het van cruciaal belang dat die identiteit consistent wordt toegepast bij de communicatie met je klanten. Met een platform zoals Creative Cloud voor teams kun je er eenvoudig voor zorgen dat iedereen in je organisatie toegang heeft tot de juiste versies van je identiteitsassets, zodat je een consistente merkervaring kunt bieden.
 

Deel je visuele identiteit met je team.

Als je visuele elementen veilig zijn opgeslagen, kun je je stijlgids delen met je team. Open het menu Opties onder Bibliotheken in een willekeurige desktop-app van Creative Cloud en selecteer Samenwerken. Voer e-mailadressen gescheiden door komma’s in in het browservenster dat verschijnt en klik op Uitnodigen. Of kies de bibliotheek voor je visuele identiteit in het deelvenster Bibliotheken, open het menu en selecteer Koppeling delen.
 

Merkloyaliteit is gebaseerd op kwaliteit en consistentie, en niet op frequentie. Als je de moeite neemt om een sterke merkidentiteit te creëren, pluk je daar op lange termijn de vruchten van.

Vind creatieve manieren om je bedrijf te laten groeien.

KLANTVERHALEN


Kijk hoe Adobe-klanten geweldige ervaringen creëren met Creative Cloud voor teams.

BEST PRACTICES


Bekijk de nieuwste richtlijnen voor effectieve ontwerpen, marketing en meer.

TUTORIALS


Til je creativiteit naar een hoger niveau met stapsgewijze tutorials.
 

Ontdek apps waarmee je je merkidentiteit kunt creëren.

Kies je Creative Cloud voor teams-lidmaatschap.

Alle lidmaatschappen zijn inclusief de Admin Console voor eenvoudig licentiebeheer, 24/7 technische ondersteuning, plaatsing van een onbeperkt aantal vacatures op Adobe Talent en 1 TB opslagruimte.

Eén app

  


Eén creatieve Adobe-app, zoals Photoshop, Illustrator, lnDesign, of Acrobat Pro.*

MEESTE WAARDE

All Apps

  

 

Krijg 20+ creatieve Adobe-apps, waaronder Photoshop, Illustrator, InDesign, Adobe Express, XD en meer.

* Bij Acrobat Pro, Lightroom en InCopy als losse app is 100 GB aan opslagruimte inbegrepen.